Onze geschiedenis


Libéma door de jaren heen

Met momenteel 25 bedrijven door heel Nederland is Libéma een uniek familiebedrijf. Dit is het verhaal van Libéma, óns verhaal. Wij delen een passie om onvergetelijke en verassende ervaringen te creëren voor onze gasten en medewerkers. Samen met zo’n 1500 enthousiaste collega’s bouwen we elke dag aan een toekomst vol ontwikkeling en groei.

Benieuwd hoe het ooit begon? We nemen je graag mee in ons verhaal.

Jaren '80

Hoe het begon

De eerste stap

We gaan hiervoor 40 jaar terug in de tijd. Dirk lips wilde mensen verwonderen, een unieke beleving geven, een heerlijke tijd, weg van de dagelijkse beslommeringen of te wel, de mooiste tijd laten beleven! Met een grote passie voor de natuur en dieren, maar misschien wel een grotere ondernemersdrang start het bedrijf in 1982.

Dirk kocht in 1982 het verlieslijdende Autotron van zijn vader, Max Lips. Van een statig museum maakte Dirk er een dynamisch bedrijf van. Een dag attractie met ‘Vervoer’ als thema.

Dirk heeft altijd een grote liefde en passie gehad voor de natuur en dieren. Toen Beekse Bergen op de markt kwam om te kopen was de overname een feit. Na de overname werd er snel gestart met de bouw van Vakantiepark Beekse Bergen (nu Lake Resort Beekse Bergen).

Safaripark Beekse Bergen

Op 1 juni 1968 opende het eerste safaripark van Nederland: Leeuwenpark Beekse Bergen. Vanaf 1970 waren er steeds meer Afrikaanse dieren te zien in Beekse Bergen, zoals jachtluipaarden en witte neushoorns.  Daarom werd in 1972 de naam veranderd naar ‘Safaripark Beekse Bergen‘.

Safaripark Beekse Bergen

Op 1 juni 1968 opende het eerste safaripark van Nederland: Leeuwenpark Beekse Bergen. Vanaf 1970 waren er steeds meer Afrikaanse dieren te zien in Beekse Bergen, zoals jachtluipaarden en witte neushoorns.  Daarom werd in 1972 de naam veranderd naar ‘Safaripark Beekse Bergen‘.

Safaripark Beekse Bergen

Op 1 juni 1968 opende het eerste safaripark van Nederland: Leeuwenpark Beekse Bergen. Vanaf 1970 waren er steeds meer Afrikaanse dieren te zien in Beekse Bergen, zoals jachtluipaarden en witte neushoorns.  Daarom werd in 1972 de naam veranderd naar ‘Safaripark Beekse Bergen‘.

Jaren ’90

Groei & het ontstaan van de drie divisies

De Brabanthallen & De Buitenjan

In de jaren 90 groeide Libéma gestaag en gecontroleerd verder. In de sector Beurzen en Evenementen werden de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch overgenomen. Daarnaast namen we de Buitenjan, een groepsaccommodatie in Veldhoven over. De drie divisies zoals we die op dit moment kennen vinden hier zijn oorsprong: Beurzen en Evenementen, Attractieparken en Vakantieparken.

Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch

Brabanthallen ’s-Hertogenbosch behoort met ruim 44.000m² tot een van de grootste beurzen- en evenementenlocaties van Nederland. De omvang van de verschillende hallen, het totale vloeroppervlak en veel aanvullende faciliteiten maken deze locatie ‘the place to be’ voor congressen, bedrijfsfeesten, beurzen en evenementen, zoals Indoor Brabant en Q-Music Foute Party.

Lees meer

Groepsaccommodatie De Buitenjan

Bij Groepsaccommodatie De Buitenjan in Veldhoven kunnen gasten na een dagje wandelen, fietsen, sporten of ontspannen samenkomen voor een smakelijk diner en een fijne overnachting. De groepsaccommodatie staat in de bossen van Veldhoven en biedt tal van faciliteiten, waaronder sportvelden en een theaterzaal.

Lees meer

2000

Overnames en nieuwbouw

De Zeelandhallen, Omnisport Apeldoorn, Luchtvaartmuseum Aviodrome & Dierenrijk

In 2005 is de portefeuille van de Divisie Beurzen en Evenementen wederom uitgebreid met de overname van de Zeelandhallen in Goes. En in 2008 werd er gestart met de bouw van Omnisport Apeldoorn.

Ook het failliete Luchtvaartmuseum Aviodrome kwam in handen van Dirk die van deze locatie weer een florerend bedrijf wist te maken en ook Dierenrijk (later Eindhoven Zoo) werd in 2004 aan de divisie attractieparken toegevoegd.

Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn is een uniek complex, dat bestaat uit een enorme wieler- en atletiekhal, topsporthal, sfeervolle businesslounge, restaurant, diverse vergaderzalen en sportcafé. Het complex is niet alleen geschikt voor grote sportevenementen, maar ook voor concerten, beurzen en zakelijke bijeenkomsten, zoals vergaderingen.

Lees meer

Luchtvaartmuseum Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome is een wereld vol vliegtuigavontuur! In de expositie ‘100 jaar luchtvaart in Nederland’ ontdek jij alles over vliegen. Je ziet er het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright en Anthony Fokker, stapt aan boord van een Boeing 747, vliegt zelf de wereld over in een flightsimulator en je verlaat zelfs de aarde om als astronaut een kijkje te nemen in de ruimte.

Lees meer

Eindhoven Zoo (voorheen Dierenrijk)

In Eindhoven Zoo werk je samen met zo’n 40 collega’s van de afdelingen Educatie, Dierverzorging, Facilitaire Dienst, Horeca en Receptie. Jij zorgt ervoor dat de bezoekers kunnen genieten van de talrijke diersoorten in het park en dat kinderen lekker kunnen beesten tussen de dieren op en rondom unieke speelattracties.

Lees meer

2010

Uitbreiding en doorontwikkeling

Congrescentrum 1931, ZooParc Overloon, AquaZoo Friesland & Autotron Exclusive

Vanaf 2010 word 1931 een congrescentrum en ontvangen we talloze gasten voor vergaderingen, lunches en andere bedrijfsbijeenkomsten. Begin 2015 neemt Libéma Zooparc Overloon en AquaZoo Friesland over.

In 2018 is Beekse Bergen uitgebreid met een Safari Resort.

Onder leiding van Dirk Junior heeft in 2019  Autotron Exclusive haar deuren geopend! Met Autotron Exclusive krijgt het auto verleden van Autotron een nieuwe en eigentijdse toekomst. De grote liefde en passie voor auto’s van opa Max is hiermee terug in het bedrijf.

ZooParc Overloon

Als een echte ontdekkingsreiziger verken je in ZooParc de gebieden waar cheeta’s, tijgers, apen, giraffen
en nog meer diersoorten leven.

Lees meer

AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo Leeuwarden ligt aan de Friese wateren en met de uitgebreide diercollectie beleven bezoekers er letterlijk en figuurlijk een spetterend dagje uit in Noord-Nederland. De dierentuin van ruim 18 hectare is nog steeds in ontwikkeling en trekt jaarlijks 185.000 bezoekers.

Lees meer

Safari Resort Beekse Bergen

Op het Safari Resort overnacht je in het hart van de savanne. Val in slaap tussen de wilde dieren en ontwaak met een prachtig uitzicht over de savannes. Kom tot rust in het zwembad of schuif gezellig aan in restaurant Moto voor een heerlijke maaltijd. Op het Safari Resort vind je alles voor een avontuurlijk verblijf!

Lees meer

Autotron Exclusive

In een ruim opgezette showroom van 2500 m2 biedt Autotron Exclusive jong gebruikte exclusieve auto’s aan van onder andere de merken: Audi, Maserati, Land Rover, Mercedes, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ferrari en McLaren. De showroom van Autotron Exclusive is ruim van opzet en kwalitatief hoogwaardig en gastvrij ingericht. Autotron Exclusive onderscheidt zich door kwaliteit van de aangeboden auto’s en gastvrijheid en deskundigheid van medewerkers.

Lees meer

Vanaf 2020

Vervolg

MAINSTAGE, het Safari Hotel & Golf de Gulbergen

In september 2020 heeft MAINSTAGE haar deuren geopend. MAINSTAGE is dé nieuwe entertainmenthal van Brabanthallen ’s-Hertogenbosch.

Maart 2023 wordt de Beekse Bergen uitgebreid met een nieuw Safari hotel. Als aanvulling op het Vakantiepark en het Safari Resort kunnen gasten nu ook een kort verblijf boeken bij de Beekse Bergen.

Begin 2024 neemt Libéma Golf de Gulbergen over. De naastgelegen dierentuin Eindhoven Zoo is al sinds 2004 eigendom.

MAINSTAGE

MAINSTAGE behoort met ruim 44.000m² tot een van de grootste beurzen- en evenementenlocaties van Nederland. De omvang van de verschillende hallen, het totale vloeroppervlak en veel aanvullende faciliteiten maken deze locatie ‘the place to be’ voor congressen, bedrijfsfeesten, beurzen en evenementen, zoals Indoor Brabant en Q-Music Foute Party.

Lees meer

Safari Hotel Beekse Bergen

Van een nachtje weg met het gezin tot romantisch overnachten met zijn tweeën. Het Safari Hotel is dé plek voor een bijzondere overnachting. Kom genieten van de luxe en het adembenemende uitzicht over de savanne.

Lees meer

Golf De Gulbergen

Golf De Gulbergen bestaat uit drie lussen: de Sprookjesbaan en Libellenbaan, die samen de achtien holes golfbaan vormen, en de Old Course. De gelijknamige golfclub is met bijna 1400 leden één van de grotere verenigingen van Nederland.

Lees meer

 Heden: Duurzaam ondernemen

Families zorgen voor de oudere generatie, maar ook voor de toekomst van de jongste leden en hen die daarna komen. De droom van Dirk heeft zich verder ontwikkeld in de wens om bij te dragen aan een betere samenleving door onder andere natuur en dieren te helpen, te behouden en te beschermen. Zijn dochter leen Lips, zet deze droom voort. Niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomst.

Dirk en leen doen dit samen met branchegenoten, bezoekers en met jou. Door zorg voor de natuur, mensen en dieren centraal te stellen nu én in de toekomst.

Geïnspireerd en wil je met ons bijdragen?

Bekijk de openstaande vacatures hier. Hopelijk zien we je snel!